Създаване на ново лозе

Избор на място за лозето.Първото нещо което трябва да се направи при създаване на ново лозово насаждение е избора на подходящо място за лозето,вземайки в предвид изискванията на лозата към темперетура,светлина,влага,почва и др.В по-хладните райони южното и югозападно изложения са за предпочитане,тъй като гроздето натрупва повече захари.Северните изложения са по-подходящи за по-топлите южни раьони на страната.Лозето може да се отглежда както на равнини,така и по хълмове и склонове...
Изискване към Темперетурата. Лозата е топлолюбиво растение-най-добра активност проявява при 25-30°C.При темперетури над 40°C по лозата се получава пригор по листата.Зелените части на лозата издържа до - 2,5°C,а гроздето до -4°C.Пъпките издържат до - 21°C.Едногодишните пръчки измръзват при -26°C,а многогодишните при - 30°C.
Изискване към Светлината.Лозата е светлолюбиво растение.Засенчването влияе неблагоприятно върху лозите-изресяването се усилва,пъпките залагат по-малко съцветия.
Изискване към Водата.Лозата развива мощна коренова система с голяма всмукателна сила,която я прави по-подходяща за по-сухи и по-бедни почви от повечето растения.Затова лозата се смята за сравнително сухоустойчива култура.Не трябва обаче да се смята че без вода лозата може да се развива добре.Най-голяма нужда от вода лозите имат по време на усиленият растеж и след прецъфтяването,когато плодът започне да наедрява.
Изискване към Почвата.Лозата може да се отглежда на най-разнообразни почви.Най-добре лозата се развива на дълбоки,рохкави бързозатоплящи се почви.Особено подходящи са песъчливи и чакълести.
-За отглеждане на лозя за червено вино най-подходящи са умерено влажните,добре проветрени и с добър топлинен режим.
-За отглеждане на лозя за бели вина най-подходящи са почвите с лек механичен състав - глинесто-песъчливи и песъчливи.
-За отглеждане на лозя за десертно грозде изискванията към почвата са по високи.Те предпочитат по дълбоки и свежи почви,без да са тежки и збити.Да са с ъс съдържание на хумос -3-4 % и да са с добра водозадаржаща способност.
Подготовка на мястото за засаждане.Изразява се в борба с плевелите преди риголването.Площа се подравнява за да се създадът по-благоприятни условия за поливането.Извършва се предпосадъчно торене 4-5 т/дка,по 50-60 кг.фосфор и калий на декар.На по бедни почви-100-150 кг суперфосфат и 80-100 кг калиев сулфат.
Риголването се извършва от юли до август на около 70 см дълбочина.
Маркиране на мястото.С маркирането се очертават редовете и се определя мястото на лозите вътре в реда.Маркирането се извършва като по двете срещуположни страни с дървени колчета се маркират междуредовите растояния,най добре с тел.След това между двете срещуположни колчета се опъва друг тел или неразтегливо въже,което предварително е маркирано с възел или боя,които маркери ще посочат мястото на лозите вътре в реда.До маркираните места на тела се забиват колчета (по дължина на целият ред).След това телът се премества на съседният ред и отново местата на лозите се маркират.....
Подготовка преди засаждане.Това се отнася преди всичко до подрязването на корените.При засаждане в ямки,независимо по какъв начин са изкопани,стъпалните корени се подрязват на дължина 6-8 см,но при всички случаи до достигане на жива тъкан.Когато засаждане се извършва с хидробур,садило или машина,подрязването се прави на дължина 1-2 см.При подготовка на лозичките за засаждане се внимава да не се допусне пресъхване или изръзване на коренчетата.Транспортирането и засаждането при  температури под 0°C  не се допускат.
Засаждането на лозите се прави есента или рано на пролет.Ямките се изкопават с дълбочина 35-40 см. и ширина 25х25.Дупките се изкопават ръчно с права лопата или механизирано с ямокопатели.Ако не е извършено предпосадъчно торене може да се тори в посадъчната ямка. За целта на  дъното на дупката се поставя рохка почва и 2-4кг. угнил оборски тор и по 80-100 гр. суперфосфат и калиев сулфат,които се рзмесват много добре. Лозичката се поставя в центъра на дупката, така че корените да се упират върху почвата, а спойката (присадката) да бъде на равно или малко по-високо от повърхността на почвата. След това дупката последователно се запълва с рохкава почва и се претъпква няколо пъти с крак. Ако почвата е суха се полива с 5-10 л. вода. Маркираното колче се поставя до лозичката и след това чепчето което е над повърхноста се закрива с укопчинка рохкава почва на височина 4-5 см. над гориния край на чепчето. Когато засаждането се извършва през есента, тази купчинка е 20-25см. над чепчето.
Растояние на засаждане.Основните фактори от които зависи растоянието на засаждане са климатът на района,сортът,почвата и формирофката на лозите.Също така и ширината на използваните машини.
- Когато лозите се отглеждат на приземна формировка и обикновена телена конструкция и ще бъде обработвано на ръка растоянието е 1,30-1,50 м между редовете,и 1,20-1,30 м в реда (за винените сортове) и 1,40-1,50 м  (за десертните сортове).
- При механизирано отглеждане на лозите и стъблени формировки растоянието между редовете е 2,00 до 3,00м ,а в редовете 1,20 м.
- При асмовидното отглеждане растоянието се увеличава 2,50 до 3,00 м между редовете и 2,00-2,50 м в реда.
Няколко дни след засаждането мястото се изорава на дълбочина 15-20 см. през лятото почвата се поддържа чиста от плевели чрез 5-6 плитки обработки.

Ключови думи

Създаване на ново лозе