Райска Ябълка

  Родината на райската ябълка е Китай. В своята родина, в Корея и Япония тя много се цени като овощно дръвче. Пренесена е сравнително не отдавна- през 18 век в страните около Средиземно море и Америка. У нас райската ябълка е внесена преди 60-65 години. Само в някои градове на Черноморското крайбрежие. Слабо познати са нейните биологични и вкусови качества и затова не се цени достатъчно.
   У нас растението е познато под няколко наименования - най-често и най-правилно се нарича райска ябълка и по-рядко Медовина.
   Райската ябълка е най-сухоустойчивото от субтропичните растения,които се срещат в нашата страна. В продължение на повече от 20 години не са наблюдавани поражения от измръзване по дърветата от този вид. Повечето от сортовете издържат без повреди при температури до минус 20 градуса. Цъфти късно през пролетта- през май, поради което не стада от късните пролетни мразове. Дървото има силен растеж -достига на височина до 8-10 метра.Започва да плододава на 3-4 годишна възраст и е дълговечно-в Китай се срещат дървета на възраст 400-500 години. Листата са едри,елипсовидни, заострени към върха,плътни блестящо зелени. Те придават декоративност на ябълката,особено през есента,когато преливат в багри от виолетово-розово до тъмно-червено.
 

Ключови думи

Райска Ябълка